Novinky

        • SLOVAK BARISTA CUP Junior 2025
          • SLOVAK BARISTA CUP Junior 2025

          • 15.4.2025 sme boli svedkami úžasného prvého kola súťaže pri príležitosti Piešťanského pohára Ľudovíta Wintera! Zúčastnilo sa až 44 mladých baristov, ktorí predviedli svoje zručnosti a vášeň pre kávu!

            Čítať viac

        • Raňajkový meeting s riaditeľom
          • Raňajkový meeting s riaditeľom

          • Opäť sme spojili sily a chutné raňajky s naším riaditeľom! Ako každý mesiac, aj tentokrát sa žiaci a zamestnanci zhromaždili, aby si užili nielen vynikajúce jedlo, ale aj skvelú atmosféru.

            Prečo sa zúčastniť? Pretože raňajky sú ideálnym miestom na to, aby sme sa podelili o svoje názory, obavy a nápady priamo s naším riaditeľom!

            Čítať viac

        • COFFEE CUP 2025
          • COFFEE CUP 2025

          • Dňa 11. apríla 2025 sme sa zúčastnili 11. ročníka súťaže v príprave espressa a kávových nápojov COFFEE CUP 2025, ktorú organizovala Hotelová akadémia na Mikovíniho v Bratislave. 

            Naši talentovaní žiaci sa nielen zúčastnili, ale aj excelovali v troch kategóriách! 

            Čítať viac

        • TCA tematický seminár v Kluži - Rumúnsko
          • TCA tematický seminár v Kluži - Rumúnsko

          • Participation in Civic Engagement and Green actions

            Naši žiaci, Nikolas Siska a Emília Majerčáková, boli aktérmi TCA tematického seminára v Cluji - Napoca, Rumunsko! 

            Od 8. apríla do 11. apríla 2025 sa zúčastnili dlhodobého projektu LTA “PAECE”, ktorý sa zameriava na občiansku angažovanosť a európske hodnoty. Po predchádzajúcej mobilite v Portugalsku boli pripravení na 4 dni plné práce, diskusií a networkingu s rovesníkmi z rôznych krajín. 

            Čítať viac

        • História sa písala na Gastro Erasmus 2025
          • História sa písala na Gastro Erasmus 2025

          • V dňoch 4. až 6. apríla sme sa zúčastnili medzinárodnej kuchárskej súťaže Gastro Erasmus 2025 v krásnom luxusnom rezorte The Raga Side v tureckom Manavgate. Naša Stredná odborná škola hotelová Horný Smokovec, a tým aj Slovensko zaznamenala historický úspech!

            Súťaže sa zúčastnilo 146 talentovaných študentov z 15 krajín Európy, ktorí sa snažili ukázať svoje zručnosti a kreativitu v kulinárskom umení. Naši traja reprezentanti – Viktória Orolínová, Jozef Babuša a Lukáš Hovanec – sa nielenže postavili na pódium, ale aj si odniesli štyri zlaté medaily v štyroch kategóriách.

            Čítať viac TU

        • Job Shadowing v Portugalsku
          • Job Shadowing v Portugalsku

          • Dňa 4. apríla 2025 začala naša skvelá p.uč. Merčáková naplno Job shadowing v rámci programu Erasmus+.

            Pod vedením miestneho učiteľa sa podieľala na príprave tradičného portugalského dezertu – Custard Tart, ktorý je nielen chutný, ale aj skvelým príkladom kultúrneho dedičstva.

            Čítať viac TU

        • Erasmus+ úvod mobility žiakov v Portugalsku
          • Erasmus+ úvod mobility žiakov v Portugalsku

          • Naši žiaci sa usadili v nádhernom Póvoa de Varzim!  Po príchode sa ubytovali a už sa tešia na vzrušujúce 3 týždne plné gastronomických zážitkov. Prešli sa po miestnych prevádzkach, kde budú rozvíjať svoje zručnosti a objavovať tajomstvá portugalskej kuchyne. Kto by si nechcel vychutnať čerstvé morské plody alebo tradičné pastel de nata? 

            Čítať viac TU

        • Festival povolaní 2025 v Krakove
          • Festival povolaní 2025 v Krakove

          • Boli sme súčasťou sveta profesií a priemyselného vzdelávania v Malopoľsku! V dňoch 2. a 3. apríla 2025 sa na Medzinárodnom veľtrhu a kongresovom centre EXPO v Krakove uskutočňil ďalší ročník Festivalu povolaní. Tento skvelý festival sa natrvalo zapísal na mapu vzdelávania Malopoľska a my sme hrdí, že sme mohli prispieť!

            Čítať viac TU

        • Metro akadémia - pilotný ročník
          • Metro akadémia - pilotný ročník

          • Študenti zažili špičkovú gastronómiu!

            Metro akadémia úspešne priviedla svojich prvých absolventov k vrcholu! Inovatívny vzdelávací projekt zameraný na študentov hotelových akadémií a stredných odborných škôl spojil mladý talent, profesionálnych kuchárov a TOP reštaurácie Slovenska.

            Do projektu sa zapojili štyri školy naprieč Slovenskom. Sme hrdí, že práve SOŠ hotelová Horný Smokovec bola súčasťou tohto pilotného projektu. Teší nás, že záverečná skúška všetkých účastníkov METRO akadémie a slávnostný ceremoniál odovzdávania certifikátov sa konal u nás vo Vysokých Tatrách.

            Čítať viac TU

          • Literárna kaviareň

          • Literárna kaviareň - keď knihy rozvoniavajú

            Marec patrí knihám - príbehom, ktoré v nás zanechávajú stopu. Tentoraz sme sa však rozhodli vychutnať ich inak než v školských laviciach.

            Čítať viac TU

        • Súťaž WinePlanet Trophée Junior 2025
          • Súťaž WinePlanet Trophée Junior 2025

          • Na súťaži WinePlanet Trophée Junior 2025,ktorá sa konala v majestátnom prostredí Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure, reprezentovala našu školu Salome Šolcová. V konkurencii 19 študentov z celého Slovenska ukázala svoje schopnosti a odborné znalosti.

            Súťaž pozostávala z teoretickej časti, vrátane písomného testu a eseje, ako aj praktických disciplín, na ktoré Salome pripravoval MOV Tomáš Regitko. Testovali nielen technické zručnosti, ale aj hlboké porozumenie vínu.

            Čítať viac TU

        • Súťaž "Tanierový dezert" v Horky nad Jizerou
          • Súťaž "Tanierový dezert" v Horky nad Jizerou

          • 3. ročník gastronomickej súťaže v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou bol zaujímavý! Naša úloha? Pripraviť 4 porcie tanierového dezertu, ktorý by bol súčasťou trojchodového menu. 

            Pri výbere surovín sme museli dodržiavať pravidlá zdravej výživy, takže ovocie a mliečne výrobky museli byť v hre. A pozor, celková hmotnosť – vrátane ozdôb a omáčky – mala byť max 120 g!

            Čítať viac TU

        • Breakfest meeting
          • Breakfest meeting

          • Tento týždeň sme zažili nápadité chvíle počas Raňajok školského parlamentu a Breakfest meetingu pána riaditeľa s učiteľmi. Študenti priniesli skvelé nápady a návrhy, ich hlasy boli vypočuté a ich podnety sú našou prioritou. Učitelia v priateľskej atmosfére diskutovali o možnostiach a nových víziách pre našu školu. 

            Čítať viac TU

        • Výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník
          • Výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník

          • V termíne od 16. 3. - 21. 3. 2025 sa realizovala výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Naše dievčatá navštívili vysunuté pracovisko školy pre farmárov v Horních Heřmanicích. Prehliadka začala stajňami koní, kde sa dozvedeli o starostlivosti o tieto majestátne zvieratá. Potom sa presunuli k umeleckému kováčstvu, kde obdivovali zručnosť remeselníkov, ktorí vytvárajú úžasné diela. 

            Čítat viac TU

        • Degustácia s hviezdou v hoteli Lesná
          • Degustácia s hviezdou v hoteli Lesná

          • Naši žiaci s MOV Štefanom Girgom mali tú česť spolupracovať so šéfkuchárom Marcinom Filipkiewiczom v hoteli Lesná, kde pripravili nezabudnuteľné 7-chodové degustačné menu!

            Dňa 18.3. sa v Starej Lesnej predstavila poľská kulinárska ikona Marcin Filipkiewicz, ktorý má za sebou 20 rokov skúseností v 5* hoteli s Michelinovou hviezdou v Krakove. Jeho talent a vášeň pre poľskú kuchyňu ho postavili medzi najvýznamnejších šéfkuchárov v Poľsku, ktorého dielo si užili aj mnohé významné osobnosti vrátane pápeža Jána Pavla II. a japonského cisára.

            Čítať viac TU

        • 🗣POSTUP NA SÚŤAŽ 🎖EUROSKILLS 2021

        • 11. 6. 2021
        • KDE? Rakúsko, Graz

          KEDY? September 2021

          S radosťou a cťou oznamuje, že Šimon Kalata (žiak III.A) sa vďaka vynikajúcemu medailovému umiestneniu v celoslovenskom finále Skills Slovakia Gastro Junior METRO CUP 2020 prebojoval do európskej časti - worldskills Europe.

          EuroSkills je súťaž odborných zručností mladých ľudí a tvorí dôležitú platformu, na ktorej sa môže Európa prezentovať svetu prostredníctvom množstva rôznych odborných zručností. Súťaž je štruktúrovaná podľa konceptu „vidieť, robiť a informovať“.

        • Záhradná slávnosť🖼🌺

        • 11. 6. 2021
        • Návrat do normálu sa pomaly ale isto stáva skutočnosťou. Žiaci III.HA dokázali, že napriek pandémii a dištančnému vzdelávaniu ich zručnosti a organizačné schopnosti neutrpeli. Práve naopak, pre svojich rodičov si pripravili výnimočnú záhradnú slávnosť. Podávali sa vyberané jedlá, ktoré skvele vyzerali a ešte lepšie chutili. Príprava v kuchyni bola náročná, ale námaha sa vyplatila. Žiaci nám dokázali, že z nich rastú profesionáli v gastronomickej oblasti a napriek mladému veku skrývajú veľký potenciál do budúcna. Počasie nás potrápilo, ale pri chutnom jedle a dobrej káve sme strávili príjemné popoludnie.

          Ďakujeme III.HA za výnimočný zážitok.

        • 🎯"GASTRO ŠKOLA"🎯

        • 10. 6. 2021
        • "GASTRO ŠKOLA" sa k nám hlási opäť. Po úspešnom nultom ročníku sa znova stretneme koncom júla, kde si niečo skvelé pripravíme, zabavíme a užijeme čaro leta.

          Ak ešte rozmýšľaš kam ísť cez leto , tak neváhaj a príď sa zabaviť k nám

        • 🎬 Iný a predsa výnimočný 🎬

        • 9. 6. 2021
        • "Každý z nás je iný a predsa niečím výnimočný"

          Dňa 7. júna 2021 sme so študentkou III. HA Alexandrou Špakovovu zavítali na ZŠ Mierovú vo Svite, kde sme žiakom deviateho ročníka v dvoch blokoch prostredníctvom príbehu Dudky Lichtensteinovej priblížili tému druhej svetovej vojny a rasového prenasledovania. Uvedomujeme si, že aj v dnešnej dobe je potrebné mládež vychovávať k vzájomnej tolerancii a rešpektovaniu sa práve preto, lebo každý z nás je iný a niečím výnimočný.

        • Skills Slovakia

        • 8. 6. 2021
        • V celoštátnom kole 10. ročníka súťaže Skills Slovakia odboru kuchár obsadil MATEJ IVAN vo veľmi silnej konkurenciii s minimálnymi bodovými odstupmi 6. miesto.

          Vo finále vytvoril tri porcie moderného inovatívneho teplého pokrmu s prílohami s využitím povinnej suroviny, bravčovej panenky. V časom limite 120 minút pripravil pokrm, ktorý zodpovedal požiadavkam modernej gastronómie.

          "Bravčová panenka v špenátovej faši a bravčovej sieťke, žemľová knedľa z mladej žihľavy doplnená hodinovým vajíčkom, chrenová espuma s cibuľovým popolom, kaleráb v textúrach - pyré, olej, fritovaný kaleráb, šafránový kaleráb, dekorované mliečnym čipsom a balzamikovými perlami"

          Oceňujeme a zároveň ďakujeme Matejovi, že aj po oficiálnom ukončení štvorročného štúdia v SOŠ hotelovej Vysoké Tatry usilovne na sebe pracoval a pripravoval sa na súťaž. Veríme, že svoj talent bude rozvíjať i naďalej. V príprave mu pomáhali MOV Bc. Miroslav Michaľák, Marek Pajer a Šimon Kalata (minulorčný medailista súťaže Skills Slovakia).

      • Slávnosť prijatia do cechu
        • Slávnosť prijatia do cechu

        • 3. 6. 2021
        • V dnešný slnečný deň sme slávnostne prijali do cechu kuchárov a čašníkov našich prvákov. Preverili sme ich schopnosti a zručnosti, zabavili sa a užili si skvelý deň . Prváci nás prekvapili svojou šikovnosťou a zložili sľub oddanosti svojmu cechu. Čašníci si overili svoje zručnosti v rátaní tržby a kuchári v miešaní bielkov. Pri slávnostnom prijatí do cechu boli dekorovaní symbolmi svojho cechu a to mini vareškou pre kuchárov a príručníkom pre čašníkov.

        • Nadstavbové štúdium

        • 28. 5. 2021
        • Prihlášku na denné nadstavbové štúdium na našej škole si môžte podať do 31.7.2021 

          ------------------------------------------

          Ide o dvojročné denné nadstavbové štúdium s maturitou v študijnom odbore spoločné stravovanie, kde si môže absolvent učebného odboru doplniť vzdelanie a ukončiť ho maturitnou skúškou.

          Názov  a číslo odboru:  6421 L spoločné stravovanie

          Prihláška na nadstavbové štúdium docx pdf

        • ROZLÚČKOVÝ DEŇ

        • 14. 5. 2021
        • DEŇ, ktorý nedočkavo očakávajú a tešia sa naň všetci žiaci.

          Áno, posledný školský deň pred odovzdaním maturitných vysvedčení. Žiaci V.HA a IV.A sa počas neho rozlúčili a poďakovali pedagogickému zboru, vychutnali si posledné zvonenia, zaspomínali na svoje začiatky a na pamiatku vytvorili spomienkovú foto.

          Veríme, že sa im bude dariť v novej etape života a budú šíriť dobre meno SOŠ hotelovej Vysoké Tatry.

        • Sezóna začína...

        • 14. 5. 2021
        • Začína sezóna záhradných párty, ku ktorým neodmysliteľne patrí aj grilovanie, či barbecue. Šikovným riešením v prípade nepriaznivého počasia je prenosná elektrická platňa, ktorú dnes využili aj žiaci III.HA. Svoje teoretické vedomosti uplatnili na praktickej ukážke, aby vedeli správne odhadnúť čas prípravy a servírovať dobroty z grilu za pár minút chutne šťavnaté.

        • Poctivý hamburger

        • 14. 5. 2021
        • Hamburger - populárna žemľa, v ktorej sa vrstvia obľúbené chute.

          Žiaci III.A nám predviedli ako si pripraviť poctivý domáci hamburger.

        • Pomôž, inšpiruj,...

        • 13. 5. 2021
        • S voľne pohodeným odpadom v prírode dlhodobo bojujú viaceré mestá či obce. K zmene môže prispieť každý jeden z nás. Začíname s projektom, v ktorom vyzývame a motivujeme našich žiakov, aby voľne pohodený odpad vzali zo zeme a hodili ho do správneho koša, a aby k zbieraniu odpadkov inšpirovali aj ostatných – svojich kamarátov, či známych.

        • "Švajčiarska kuchyňa"

        • 12. 5. 2021
        • Jedným z najbežnejších jedál švajčiarskej kuchyne je tzv fondue, ktoré sú nielen slané, kyslé, ale aj sladké. Spoločenským udalostiam dodajú šmrnc a navyše to skupinku stravníkov udržuje pekne pohromade. Žiaci III. Ha a III. A si pripravili sladké fondue, do ktorého sa namáčajú kúsky čerstvého ovocia, popr. vafle, sušienky alebo iné vhodné cukrovinky.

          Žiaci sa niečo nové o Švajčiarsku naučili a pritom si aj pochutnali.

        • Spoznávame medzinárodnú gastronómiu......

        • 10. 5. 2021
        • Keď sa povie Taliansko, mnohí z nás si predstavia pizzu, lasagne, cestoviny.

          Žiaci I.A a II.A nedávno pripravovali domáce lasagne bolognese a rôzne variácie pizze v rámci témy Talianska kuchyňa. Vyskúšali si prípravu cesta na pizzu, lasagne, omáčky bolognese i bešamelovej. Na prípravu potrebovali trocha viac času, no výsledok stál za to!

          Nechajte sa inšpirovať!

        • Ročníková skúška v odbore kuchár

        • 6. 5. 2021
        • Ročníková skúška v III.B prebiehala aj u žiakov odboru kuchár.

          Pokrmy pripravili samostatne, no ako sami zhodnotili v kuchyni vytvorili efektívný tím a príjemnú atmosféru. Zapojili svoju tvorivosť, predviedli svoje zručnosti a cit pre dochucovanie.

        • Ročníková skúška

        • 5. 5. 2021
        • Žiaci III.B odboru časník/servírka dnes predviedli svoje čašníčke zručnosti v ročníkovej skúške pred majstrami odbornej výchovy. Čoskoro ich čaká nový začiatok, tak veríme, že vykročia tou správnou nohou!

        • Jedlá z diviny

        • 30. 4. 2021
        • Okrem tradičných jedál majú vysokohorské hotely v ponuke pre svojich hostí špeciality, ku ktorým patria aj jedlá z diviny. Pri návšteve regiónu Vysokých Tatier stojí za to vyskúšať niektorú tatranskú špecialitu. Žiaci II.B s MOV Marekom Pajerom pripravili a naservírovali - Srnca na červenom víne so slivkami a hríbmi, ku ktorým podávali tradičné prílohy z lokálnych surovín.

          Nechajte sa inšpirovať..........

        • Naši externí žiaci

        • 29. 4. 2021
        • Domácky pripravené žemle, nátierky - cícerová, avokádová alebo hokaido s mrkvou a červenou šošovicou. Aj o tieto oblasti si rozširujú svoje odborne vedomosti a zručnosti v oblasti gastronómie naši externí žiaci.

  • Fotogaléria

    • zatiaľ žiadne údaje
  • Sledujte nás