Novinky

        • SLOVAK BARISTA CUP Junior 2025
          • SLOVAK BARISTA CUP Junior 2025

          • 15.4.2025 sme boli svedkami úžasného prvého kola súťaže pri príležitosti Piešťanského pohára Ľudovíta Wintera! Zúčastnilo sa až 44 mladých baristov, ktorí predviedli svoje zručnosti a vášeň pre kávu!

            Čítať viac

        • Raňajkový meeting s riaditeľom
          • Raňajkový meeting s riaditeľom

          • Opäť sme spojili sily a chutné raňajky s naším riaditeľom! Ako každý mesiac, aj tentokrát sa žiaci a zamestnanci zhromaždili, aby si užili nielen vynikajúce jedlo, ale aj skvelú atmosféru.

            Prečo sa zúčastniť? Pretože raňajky sú ideálnym miestom na to, aby sme sa podelili o svoje názory, obavy a nápady priamo s naším riaditeľom!

            Čítať viac

        • COFFEE CUP 2025
          • COFFEE CUP 2025

          • Dňa 11. apríla 2025 sme sa zúčastnili 11. ročníka súťaže v príprave espressa a kávových nápojov COFFEE CUP 2025, ktorú organizovala Hotelová akadémia na Mikovíniho v Bratislave. 

            Naši talentovaní žiaci sa nielen zúčastnili, ale aj excelovali v troch kategóriách! 

            Čítať viac

        • TCA tematický seminár v Kluži - Rumúnsko
          • TCA tematický seminár v Kluži - Rumúnsko

          • Participation in Civic Engagement and Green actions

            Naši žiaci, Nikolas Siska a Emília Majerčáková, boli aktérmi TCA tematického seminára v Cluji - Napoca, Rumunsko! 

            Od 8. apríla do 11. apríla 2025 sa zúčastnili dlhodobého projektu LTA “PAECE”, ktorý sa zameriava na občiansku angažovanosť a európske hodnoty. Po predchádzajúcej mobilite v Portugalsku boli pripravení na 4 dni plné práce, diskusií a networkingu s rovesníkmi z rôznych krajín. 

            Čítať viac

        • História sa písala na Gastro Erasmus 2025
          • História sa písala na Gastro Erasmus 2025

          • V dňoch 4. až 6. apríla sme sa zúčastnili medzinárodnej kuchárskej súťaže Gastro Erasmus 2025 v krásnom luxusnom rezorte The Raga Side v tureckom Manavgate. Naša Stredná odborná škola hotelová Horný Smokovec, a tým aj Slovensko zaznamenala historický úspech!

            Súťaže sa zúčastnilo 146 talentovaných študentov z 15 krajín Európy, ktorí sa snažili ukázať svoje zručnosti a kreativitu v kulinárskom umení. Naši traja reprezentanti – Viktória Orolínová, Jozef Babuša a Lukáš Hovanec – sa nielenže postavili na pódium, ale aj si odniesli štyri zlaté medaily v štyroch kategóriách.

            Čítať viac TU

        • Job Shadowing v Portugalsku
          • Job Shadowing v Portugalsku

          • Dňa 4. apríla 2025 začala naša skvelá p.uč. Merčáková naplno Job shadowing v rámci programu Erasmus+.

            Pod vedením miestneho učiteľa sa podieľala na príprave tradičného portugalského dezertu – Custard Tart, ktorý je nielen chutný, ale aj skvelým príkladom kultúrneho dedičstva.

            Čítať viac TU

        • Erasmus+ úvod mobility žiakov v Portugalsku
          • Erasmus+ úvod mobility žiakov v Portugalsku

          • Naši žiaci sa usadili v nádhernom Póvoa de Varzim!  Po príchode sa ubytovali a už sa tešia na vzrušujúce 3 týždne plné gastronomických zážitkov. Prešli sa po miestnych prevádzkach, kde budú rozvíjať svoje zručnosti a objavovať tajomstvá portugalskej kuchyne. Kto by si nechcel vychutnať čerstvé morské plody alebo tradičné pastel de nata? 

            Čítať viac TU

        • Festival povolaní 2025 v Krakove
          • Festival povolaní 2025 v Krakove

          • Boli sme súčasťou sveta profesií a priemyselného vzdelávania v Malopoľsku! V dňoch 2. a 3. apríla 2025 sa na Medzinárodnom veľtrhu a kongresovom centre EXPO v Krakove uskutočňil ďalší ročník Festivalu povolaní. Tento skvelý festival sa natrvalo zapísal na mapu vzdelávania Malopoľska a my sme hrdí, že sme mohli prispieť!

            Čítať viac TU

        • Metro akadémia - pilotný ročník
          • Metro akadémia - pilotný ročník

          • Študenti zažili špičkovú gastronómiu!

            Metro akadémia úspešne priviedla svojich prvých absolventov k vrcholu! Inovatívny vzdelávací projekt zameraný na študentov hotelových akadémií a stredných odborných škôl spojil mladý talent, profesionálnych kuchárov a TOP reštaurácie Slovenska.

            Do projektu sa zapojili štyri školy naprieč Slovenskom. Sme hrdí, že práve SOŠ hotelová Horný Smokovec bola súčasťou tohto pilotného projektu. Teší nás, že záverečná skúška všetkých účastníkov METRO akadémie a slávnostný ceremoniál odovzdávania certifikátov sa konal u nás vo Vysokých Tatrách.

            Čítať viac TU

          • Literárna kaviareň

          • Literárna kaviareň - keď knihy rozvoniavajú

            Marec patrí knihám - príbehom, ktoré v nás zanechávajú stopu. Tentoraz sme sa však rozhodli vychutnať ich inak než v školských laviciach.

            Čítať viac TU

        • Súťaž WinePlanet Trophée Junior 2025
          • Súťaž WinePlanet Trophée Junior 2025

          • Na súťaži WinePlanet Trophée Junior 2025,ktorá sa konala v majestátnom prostredí Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure, reprezentovala našu školu Salome Šolcová. V konkurencii 19 študentov z celého Slovenska ukázala svoje schopnosti a odborné znalosti.

            Súťaž pozostávala z teoretickej časti, vrátane písomného testu a eseje, ako aj praktických disciplín, na ktoré Salome pripravoval MOV Tomáš Regitko. Testovali nielen technické zručnosti, ale aj hlboké porozumenie vínu.

            Čítať viac TU

        • Súťaž "Tanierový dezert" v Horky nad Jizerou
          • Súťaž "Tanierový dezert" v Horky nad Jizerou

          • 3. ročník gastronomickej súťaže v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou bol zaujímavý! Naša úloha? Pripraviť 4 porcie tanierového dezertu, ktorý by bol súčasťou trojchodového menu. 

            Pri výbere surovín sme museli dodržiavať pravidlá zdravej výživy, takže ovocie a mliečne výrobky museli byť v hre. A pozor, celková hmotnosť – vrátane ozdôb a omáčky – mala byť max 120 g!

            Čítať viac TU

        • Breakfest meeting
          • Breakfest meeting

          • Tento týždeň sme zažili nápadité chvíle počas Raňajok školského parlamentu a Breakfest meetingu pána riaditeľa s učiteľmi. Študenti priniesli skvelé nápady a návrhy, ich hlasy boli vypočuté a ich podnety sú našou prioritou. Učitelia v priateľskej atmosfére diskutovali o možnostiach a nových víziách pre našu školu. 

            Čítať viac TU

        • Výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník
          • Výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník

          • V termíne od 16. 3. - 21. 3. 2025 sa realizovala výmenná stáž so Střední školou gastronomie, farmářství a služeb Jeseník. Naše dievčatá navštívili vysunuté pracovisko školy pre farmárov v Horních Heřmanicích. Prehliadka začala stajňami koní, kde sa dozvedeli o starostlivosti o tieto majestátne zvieratá. Potom sa presunuli k umeleckému kováčstvu, kde obdivovali zručnosť remeselníkov, ktorí vytvárajú úžasné diela. 

            Čítat viac TU

        • Degustácia s hviezdou v hoteli Lesná
          • Degustácia s hviezdou v hoteli Lesná

          • Naši žiaci s MOV Štefanom Girgom mali tú česť spolupracovať so šéfkuchárom Marcinom Filipkiewiczom v hoteli Lesná, kde pripravili nezabudnuteľné 7-chodové degustačné menu!

            Dňa 18.3. sa v Starej Lesnej predstavila poľská kulinárska ikona Marcin Filipkiewicz, ktorý má za sebou 20 rokov skúseností v 5* hoteli s Michelinovou hviezdou v Krakove. Jeho talent a vášeň pre poľskú kuchyňu ho postavili medzi najvýznamnejších šéfkuchárov v Poľsku, ktorého dielo si užili aj mnohé významné osobnosti vrátane pápeža Jána Pavla II. a japonského cisára.

            Čítať viac TU

        • Menu na svetovej úrovni

        • 26. 3. 2022
        • Prezidentka SR na návšteve vo Vysokých Tatrách, ktorej pripravovali obedové menu žiaci SOŠ hotelovej Horný Smokovec.

          Včera naši žiaci zažili nezabudnuteľnú skúsenosť na odbornom výcviku. V spolupráci s Hotelom SLOVAN v Tatranskej Lomnici pripravovali trojchodové obedové menu a obsluhovali Zuzanu Čaputovú a ďalších pozvaných hostí. Pre takto významnú udalosť sa zodpovedne pripravovali a dokázali, že z nich rastú odborníci v oblasti gastronómie. Pani prezidentka bola z nich nadšená. Sama vyriekla, že žiaci pripravili menu na svetovej úrovni.

          Ďakujeme im za maximálne nasadenie a reprezentáciu. Sme presvedčení, že na základe ich profesionálneho prístupu a odhodlaniu z nich rastú špičkoví odborníci!

        • 80. výročie.....

        • 25. 3. 2022
        • Dňa 23. marca 2022 sme si čítaním úryvkov z príbehov a spomienok preživších pripomenuli smutné 80. výročie, keď z popradskej železničnej stanici 25. marca 1942 odišiel vlak s mladými, slobodnými dievčatami a ženami do koncentračného tábora Auschwitz. Svojou návštevou nás poctili aj vzácni hostia, zástupcovia Židovskej náboženskej obce z Prešova (ŽNO PO), Ing. Margita Eckhausová - predsedníčka ŽNO, PaedDr. Peter Chudý - tajomník, ktorý sa s nami podelil o smutné spomienky, keď z jeho rodiny zahynulo v koncentračných táboroch 16 členov a vrátila sa len mamka Klára, ktorá bola v prvom transporte a babka. Peter Háber - duchový ŽNO a Ing. Denis Tomko - podpredseda ŽNO PO. Pred prezentáciou sme boli na vlakovej stanici položiť pri pamätnej tabuli veniec, položili sme kamienky na spomienku, zapálili sviečku a pán Háber predniesol trúchlivú modlitbu v hebrejčine. Vďaka patrí aj našim študentom - Vanese Toporcerovej, Patrícii Britaňákovej, Kevinovi Horváthovi, Milanovi Grichovi, Alexandre Špakovej a Štefanovi Hudáčekovi za čítanie úryvkov doposiaľ spracovaných príbehov popradských židovských rodín ako aj za hudobný vstup. Vďaka patrí aj vedeniu školy za podporu, že môžeme projekt Susedia, na ktorých sme nezabudli, realizovať. Vďaka patrí aj všetkým nápomocným a ochotným kolegom...

        • Komunikácia a asertivita

        • 22. 3. 2022
        • Žiaci v systéme duálneho vzdelávania spoločnosti TMR Grand hotela Praha Tatranská Lomnica a Grand hotela Starý Smokovec dostali pozvanie absolvovať školenie "Komunikácia a asertivita".

          Obsahom školenia bolo informovať o cieľoch a druhoch komunikácie, o chybách pri vnímaní ostatných, o asertivite, o využití asertívnych techník v praxi, o význame otvorených a zatvorených otázok. Účastníci vypracovávali cvičenia. Vznikol aj priestor pre výmenu názorov a skúseností.

          Špecialista vzdelávania a rozvoja zamestnancov Soňa Paulínyová odovzdala žiakom svoje cenné informácie danej problematiky. Výstupom pre žiakov bolo úspešné absolvovanie testov.

          Veríme, že nadobudnuté znalosti žiaci budú aplikovať v praxi. Aj o týchto možnostiach je prepojenie školy a hotelov v duálnom vzdelávaní vo Vysokých Tatrách.

        • Barista 👌☕️

        • 20. 3. 2022
        • Pre mnohých ľudí deň nezačne bez šálky kvalitnej a chutnej kávy. Tatra Coffee Academy - Vladimír Koč prezradil našim žiakom mnoho noviniek o káve a zdokonalil ich zručnosti pri jej príprave počas baristického kurzu v termíne 17.3.-18.3.2022. Nová generácia baristov sa už teší ako vám pripraví šálku .

        • VÍŤAZSTVO NA GASTROCUP - MEMORIÁL JÁNA MICHNU 2022

        • 19. 3. 2022
        • Dňa 18.3.2022 sa konala celoslovenská sútaž Gastro Cup 2022, ktorú organizuje Banskobystrický klub kuchárov a cukrárov SZCK.

          Náš majster odbornej výchovy Bc. Miroslav Michaľák zvíťazil v kategórií kuchár Majster OV. Ako sám prezradil bola to pre neho veľká zodpovednosť voči škole, sebe, ale hlavne voči žiakom, ktorých sám pripravuje na súťaže. Súťažný pokrm bol náročný na prípravu . V priebehu 60 minút bolo potrebné použiť celé baby kuriatko. Zvládol to bravúrne a pripravil - Jarné kuriatko vo faši z medvedieho cesnaku a píniových orieškov, obalené v bravčovej sieťke, s vyprážaným stehienkom a variáciami z kalerábu, šafranovými perlami a sous-vide krémovým žĺtkom.

          Celému tímu gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.

        • "80 výročie prvého transportu Židov zo Slovenska."

        • 17. 3. 2022
        • "80 výročie prvého transportu Židov zo Slovenska."

          Dňa 24.3.2022 sa uskutoční v Poprade Pietna spomienka na Obete prvého transportu Židov zo Slovenska, ktorú organizuje Múzeum holokaustu v Seredi. Jedným zo sprievodných programov bude premietanie filmu „999: Dievčatá z prvého transportu do Auschvitz.“ o 19:00 hod. v Kine Tatran v Poprade. Pozývame všetkých žiakov, ktorí budú mať záujem zúčastniť sa premietania filmu, aby sa prihlásili u pána učiteľa Mgr. V. Andráša, ktorý im podá bližšie info.

        • Molekulárna gastronómia

        • 17. 3. 2022
        • ,,Molekulárna gastronómia" Ovocný kaviár ale aj vyprážaná zmrzlinová pralinka či servírovanie a následné prezentovanie vlastných predjedál a dezertov. Aj to boli aktivity našich žiakov tento týžden v Odbornom výcviku.

        • Stretnutie škôl cez projekt Erasmus+

        • 16. 3. 2022
        • Dňa 11. 3. 2022 sa uskutočnilo stretnutie zástupcov SOŠ elektrotechnickej Trnava s ich projektovými partnermi z Portugalska cez projekt Erasmus+ "JOB SHADOWING" s vedením, pedagógmi a žiakmi SOŠ hotelová Vysoké Tatry. Počas tohto stretnutia im boli poskytnuté informácie o duálnom vzdelávaní v našej škole a predvedené praktické zručnosti žiakov na odbornom výcviku. V rámci poznávania duálneho vzdelávania na Slovensku navštívili región Vysoké Tatry, z ktorého si odniesli pozitívne zážitky a dojmy.

          Ďakujeme za mimoregionálnu spoluprácu, nadviazanie nových partnerstiev a profesionálnemu prístupu vedeniu SOŠE v Trnave, v zastúpení PhDr. PaedDr. Tatiane Nevolnej, PhD. a jej kolegom.

        • Spolupráca s SOŠ hotelová

        • 14. 3. 2022
        • Žiaci SOŠ hotelovej Vysoké Tatry vypomáhali a prezentovali svoje zručnosti v zariadení Detský Raj počas porady riaditeľov stredných škôl PSK.

        • Príprava na záverečné skúšky

        • 9. 3. 2022
        • Blížia sa praktické maturitné a záverečné skúšky..........

          Žiaci končiacich ročníkov v odbore kuchár a čašník spolu so žiakmi druhého ročníka z hotela AquaCity si precvičili slávnostnú hostinu BANKET. Podieľali sa na príprave a podávaní slávnostného menu.

          Prajeme úspešné zvládnutie blížiacich sa skúšok.

        • Aktívne jarné prázdniny 😀

        • 21. 2. 2022
        • Počas jarných prázdnin sa žiaci a majstri odbornej výchovy SOŠ hotelovej Vysoké Tatry aktívne zapojili do prípravy šišiek, kysnutých koláčov a závinov pre cca 500 účastníkov farského dňa farnosti Lendak. V Bachledovej doline vyvrcholil v nedeľu, 20. 2. 2022, Národný týždeň manželstva 2022, ktorý sa niesol v duchu rodiny, kde hlavnou témou bolo manželstvo, rodina, život. Radi sme sa zapojili do tejto aktivity a prispeli svojou troškou.

        • Lyžiarsky a snoubordingový výcvik 2022

        • 20. 2. 2022
        • Po viacročnej prestávke lyžiarských výcvikov si aj naši žiaci užili v lyžiarskom stredisku Tatranská Lomnica. Viedli ich naši skvelí inštruktori. Počas bohatého programu si zlepšili svoje lyžiarske zručnosti a upevnili vzťahy v kolektíve. Žiaci prvého a druhého ročníka absolvovali týždeň plný športu a zážitkov.

        • Úvodný deň lyžiarskeho výcviku - SOŠ hotelová Vysoké Tatry

        • 14. 2. 2022
        • Úvodný deň lyžiarskeho výcviku - SOŠ hotelová Vysoké Tatry

          V týždni od 14. 2. - 18. 2. 2022 prebieha v stredisku Tatranská Lomnica pre žiakov prvého a druhého ročníka lyžiarsky výcvik.

          Želáme len takéto počasie a skvelú atmosféru!

        • Výtvarná súťaž ....

        • 10. 2. 2022
        • Milí naši študenti, tento rok sa nesie v smutnom znamení 80. výročia prvého transportu židovských dievčat z Popradu do Auschwitz. Ak vás táto téma zaujíma a viete ju vyjadriť kresbou alebo maľbou, boli by sme radi, ak by ste sa do projektu zapojili. Bližšie info u p. uč. V. Andraša ...

        • ,,The Cocktail Balance"

        • 8. 2. 2022
        • Head Bartender Stanislav Harciník nám dnes na škole spríjemnil naše vyučovanie prezentáciou svojho diela ,,The Cocktail Balance"

          Nová literatúra plná dobrých nápadov, postrehov, trendov, motivácie pre mladých začínajúcich barmanov.

          Ďakujeme, že naši žiaci majú možnosť čerpať trendy inšpirácie z tejto knihy...

  • Fotogaléria

    • zatiaľ žiadne údaje
  • Sledujte nás