Erasmus

        • Uskutočnené projekty

        • **Erasmus+ kurz | Puerto de la Cruz, Tenerife

          Naše kolegyne - Janka Pitoňáková a Janka Benko-Bachledová odštartovali v mesiaci máj vzdelávací kurz o AI na Tenerife vďaka programu Erasmus+. Vzdelávanie začali živou diskusiou o umelej inteligencii, a bez zbytočných odkladov sa vrhli priamo do učenia. Celý deň venovali rôznym modelom AI a najmä tomu, ako efektívne zadávať *prompty* – teda príkazy, ktorými AI smerujeme k požadovanému výsledku. A že to nie je len tak,  si overili na vlastnej koži!

          V rámci skupinovej práce dostali originálnu výzvu: vytvoriť *AI prompt* pre kulinársku súťaž a zároveň napísať víťaznú reč. Vzhľadom na to, že pracovali v medzinárodných tímoch, bola dohoda na „jednom víťaznom recepte“ skutočným diplomatickým výkonom!

          Po prezentáciách si nové vedomosti preverili ešte testom – lebo aj na slnku sa treba učiť poctivo.

          Nenechali si újsť ani návštevou historického mesta **La Orotava**, ktoré je považované za jednu z najkrajších lokalít na Tenerife. Uchvátila ich tradičná kanárska architektúra, balkóny zo vzácneho dreva, a najmä fascinujúce výhľady na oceán a svahy Teide. Zaujímavosťou je, že La Orotava sa môže pochváliť aj najstrmšou mestskou ulicou na ostrove a každoročne sa tu koná slávny *kvetinový koberec* na počesť sviatku Božieho tela.

          Počas ďalších prednášok a praktických aktivít sa naučili rozpoznávať stopy umelej inteligencie – dokonca aj v žiackych prácach. Venovali sa aj humanizácii textov a rozšíreným funkciám ChatGPT pre učiteľov. Objavili nové stratégie využitia AI vo vyučovaní a možnosti pre žiakov, ako rozvíjať exploratívne učenie sa.

          Naše kolegyne vystúpili doslova aj do výšok.  Čakala ich návšteva národného parku Teide, kde obdivovali nielen jeho mesačnú krajinu, ale aj najvyšší vrch Španielska. Dozvedeli sa o geologickom pôvode ostrova, miestnej flóre a faune a odniesli si zážitky, ktoré prekračujú hranice bežného vyučovania.

          🌍 Erasmus+ je cesta, ktorá spája poznanie, kultúru a zážitky do nezabudnuteľného celku.

           

        • Gastro Erasmus 2025

        • Gastro Erasmus 2025 v Turecku

          Medzinárodná kuchárska súťaž Gastro Erasmus 2025, ktorá sa konala v dňoch 4. až 6. apríla v luxusnom rezorte The Raga Side v tureckom Manavgate, priniesla historický úspec Strednej odbornej škole hotelovej Horný Smokovec, Vysoké Tatry.
          V súťaži, kde sa stretlo 146 talentovaných študentov z 15 krajín Európy. Cieľom tejto súťaže je maximalizovať zručnosti účastníkov a poskytnúť im platformu na medzinárodné porovnanie schopností. Podujatie, ktoré dokázalo spojiť gastronómiu, kultúru a európskeho ducha v atmosfére zdravej súťaživosti a veľkého nadšenia.

          Medzi absolútnymi protagonistami podujatia vynikala Stredná odborná škola hotelová Horný Smokovec, Vysoké Tatry, ktorá s podporou riaditeľa školy Pavla Hudáčka a odborným vedením majstra odbornej výchovy Mareka Pajera priviedla do súťaže troch nádejných mladých hráčov slovenskej kuchyne: Viktóriu Orolínovú, Jozefa Babušu, Lukáša Hovanca, študentov štúdijného odboru kuchár. Ich nasadenie, vycibrená technika a vášeň pre kulinárske
          umenie boli ocenené štyrmi zlatými medailami.

          Jednou z výnimočných čŕt tejto prestížnej súťaže bola prítomnosť medzinárodnej poroty zložená z renomovaných odborníkov na gastronómiu z Bulharska, Švédska, Turecka a Veľkej Británie. Porotcovia majú bohaté skúseností s vedením prestížnych reštaurácií, prácou na michelinských pozíciách a s účasťou na kulinárskych školeniach po celom svete. Porota posudzovala jedlá na základe niekoľkých kľúčových kritérií: chuť, technika práce, kreativita,
          estetika a prepojenie s kultúrnym dedičstvom.

          Individuálne triumfy slovenských študentov:
          Jozef Babuša, získal hlavnú pozornosť v kategórii JP1 hlavné jedlo. Svoje sous vide jahňacie kotlety v panko strúhanke so slovenskými džatkami obohatenými bylinkovým maslom a redukciou mäsového jus pripravil s takou precíznosťou a chuťovou vyváženosťou, že porota jednohlasne udelila Jozefovi dokonalé skóre 100 bodov. Tento ohromujúci výkon mu priniesol nielen zlatú medailu, ale aj titul absolútneho víťaza kategórie (1. miesto). Navyše, ako jediný účastník zo 146 súťažiacich za svoju precíznu prácu získal špeciálne ocenenie od executive šéfa, člena
          národného tímu z Turecka – gravírovanú šabľu so svojím menom.

          Viktória Orolínová si v kategórii JP2 jedlá z rýb získala srdcia poroty roládou zo sumca,
          podávanou s restovaným zemiakovými variáciami a  limetkovou omáčkou. Porotcovia ocenili nielen dokonalé spracovanie rýb, ale aj inovatívne prepojenie chutí, vďaka čomu Viktória získala zlatú medailu a taktiež titul absolútnej víťazky (1. miesto) v danej kategórií.

          Lukáš Hovanec triumfoval v kategórii JP3 cestoviny so svojimi domácimi raviolami plnenými bryndzou a slovenskými lesnými hubami na smotanovo-cesnakovej omáčke. Porota vyzdvihla jeho autentickú interpretáciu tradičných slovenských chutí, ktoré oslovili medzinárodné publikum. Lukáš si právom odniesol zlatú medailu v tejto kategórii.

          Slovenský tím predviedol svoju súhru v kategórii SP1 tím, kde pripravili trojchodové menu, ktoré zahŕňalo:
           Predjedlo: husacia pečeň s ovocným chutney a demi-glace omáčkou.
           Hlavné jedlo: hovädzia sviečkovica s textúrami z mrkvy a cvikly.
           Dezert: čokoládovo-tvarohové knedličky s espumou z polenty a pečenej čokolády.
          Odborníci ocenili prepracované technické detaily, vysokú estetiku a harmonické chute menu, čo tímu prinieslo zlaté pásmo a tretie miesto spomedzi 23 súťažných tímov.

          Účasť na Gastro Erasmus 2025 bola nielen o kulinárskom súperení, ale aj o budovaní medzinárodných vzťahov a zdieľaní kultúr, či zážitkov, ktoré ich budú sprevádzať na ich profesionálnej i ľudskej ceste. Študenti SOŠ hotelová Horný Smokovec pod vedením Mgr. Mareka Pajera dokázali, že ich práca a odhodlanie prinášajú výsledky na najvyššej úrovni.

          "Naši žiaci skvele reprezentovali školu, Slovensko i náš kraj. Tento úspech je dôkazom kvality a nadšenia, ktoré do výučby vkladáme. Dnes to nie je len o medailách, ale aj o rozvoji ich osobnosti a medzikultúrnych skúsenostiach.“ zhodnotil riaditeľ školy Pavol Hudáček". Naši žiaci preukázali nielen svoje kulinárske zručnosti, ale aj schopnosť spolupracovať a reprezentovať našu krajinu na najvyššej úrovni. Tento úspech je pre nás obrovským
          povzbudením." dodal riaditeľ.

          Gastro Erasmus 2025 tak potvrdzuje, že je nielen platformou pre súťaženie, ale aj priestorom pre medzinárodnú integráciu a rozvoj mladých talentov. SOŠ hotelová Vysoké Tatry opäť raz ukázala, že je pripravená čeliť veľkým medzinárodným výzvam. Pre školu je tento úspech veľkou motiváciou pokračovať v ceste za excelentnosťou.

        • Uskutočnené projekty

        • TCA tematický seminár v Kluži - Rumúnsko

          Participation in Civic Engagement and Green actions

          Naši žiaci, Nikolas Siska a Emília Majerčáková, boli aktérmi TCA tematického seminára v Cluji - Napoca, Rumunsko! 

          Od 8. apríla do 11. apríla 2025 sa zúčastnili dlhodobého projektu LTA “PAECE”, ktorý sa zameriava na občiansku angažovanosť a európske hodnoty. Po predchádzajúcej mobilite v Portugalsku boli pripravení na 4 dni plné práce, diskusií a networkingu s rovesníkmi z rôznych krajín. Po privítaní a úvodnom zadadnutí si vypoučili inšpiratívne videospravodajstvo od Roxany Minzatu, výkonnej predsedníčky Európskej komisie. Diskutovali o téme "Štúdium budúcnosti nielen minulosti" a následne sa zamerali na európskej hodnoty a priority programu Erasmus+. Zavítali do MINA, Museum od Immersive New Art, kde zažili fascinujúce spojenie umenia a technológie v zmyslovom priestore. Pri slávnostnej večeri pozdieľali svoje zážitky z mobility a vytvorili si nové priateľstvá. V nasledujúci deň sa rozcvičili spločným spevom a prichystali hlasívky na večer. Súčasťou programu bola aj diskusia o súčasnom stave umenia. Po nich nasledovali paralelné tématické workshopy. V miestnych organizáciách Cluj - Napoca absolvovali štúdijne návštevy napríklad Technickej univerzity, ktorá píše svoju históriu od roku 1948 a tvorí ju celkom 12 fakúlt. Ponúka široké spektrum študijných odborov, vrátane automatizácie, počítačových vied, elektroniky, telekomunikácií, stavebného inžinierstva a architektúry. V roku 2007 získala univerzita od Rumunskej agentúry pre zabezpečenie kvality vo vysokoškolskom vzdelávaní (ARACIS) ocenenie „Vysoký stupeň dôvery“. Nikolas aj Emília boli ohúrený špičkovými technologickými zariadeniami, ktoré poskytujú ich študentom praktické skúsenosti v rôznych oblastiach. Projekt kladie dôraz na hodnoty ako tolerancia, solidarita a mier, čo sa odrazilo aj na obsahu orchestrálneho koncertu. Navštívili Auditorium Maximum a vypočuli si koncert Erasmus Orchestra. Záver ich programu symbolizovala výsadba stromčeka za každú zúčastnenú krajinu v rámci „erasmus záhradného projektu“.

          Seminár v Cluji však nebol len o práci a vzdelávaní. Bol to priestor, kde sa účastníci mohli zbližovať, vymieňať si názory a budovať mosty medzi kultúrami. Takéto stretnutia nepochybne prispievajú k lepšiemu pochopeniu a rešpektu medzi národmi, čo je v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. 

        • Uskutočnené projekty

        • 2024/2025 - Medzinárodné dobrodružstvo v Porte

           

          Naša škola bola účastníkom medzinárodného projektu Erasmus+, ktorý sa konal od 28. septembra do 23. októbra 2024 v krásnom meste Porto, v Portugalsku. Táto 26-dňová mobilita poskytla našim študentom a učiteľom jedinečnú príležitosť rozvíjať svoje zručnosti a skúsenosti v medzinárodnom prostredí.

          Účastníci projektu

          Projektu sa zúčastnilo celkovo 9 ľudí z našej školy, vrátane troch žiakov z odboru kuchár, jedného čašníka, štyroch študentov z odboru hotelová akadémia a jednej sprevádzajúcej osoby. Navyše, jedna osoba sa zúčastnila na programe jobshadowing, kde mala možnosť pozorovať a učiť sa od pedagogických profesionálov priamo pri ich práci.

          Ciele projektu

          Hlavnými cieľmi projektu bolo rozvíjať praktické zručnosti študentov, prepojiť teoretické vedomosti s praktickými skúsenosťami, zvýšiť ich sebavedomie a zlepšiť ich šance na zamestnanie na európskom trhu práce. Čo sa týka jobshadowingu, cieľom bolo naučiť sa nové vyučovacie metódy a porovnať vyučovanie odborných predmetov na Slovensku a v Portugalsku, ako aj naučiť sa nové technologické postupy prípravy jedál.

          Pracoviská a pozície

          Naši študenti absolvovali stáže v renomovaných zariadeniach, ako sú Portobay hotel Teatro, Portobay hotel Flores, Restaurante o comercial - Palácio da Bolsa, Restaurante Atrevo a Restaurante Brasao, kde získali skúsenosti na pozíciách čašníkov a kuchárov.

          Kultúrne skúsenosti

          Okrem pracovných skúseností si účastníci vychutnali bohatý kultúrny program, vrátane návštev historických miest v Porte a výletov do okolitých miest ako Braga. Tieto aktivity im umožnili lepšie spoznať portugalskú kultúru a históriu, zlepšiť svoje jazykové zručnosti a nadviazať nové medzinárodné priateľstvá.

          Staň sa súčasťou našej budúcej výpravy!

          Máš záujem stať sa súčasťou nášho ďalšieho Erasmus+ projektu? Chceš získať nové zručnosti, zlepšiť svoju komunikáciu v anglickom jazyku, spoznať novú krajinu a jej históriu, a stretnúť nových ľudí? Nezmeškaj našu ďalšiu výzvu v jarnom termíne! Prihlásiť sa môžeš u nášho koordinátora Erasmus+ projektov.

          Vďaka podpore programu Európskej únie Erasmus+ môžu naši študenti a učitelia prežívať nezabudnuteľné skúsenosti, ktoré prispievajú nielen k ich odbornému rastu, ale aj osobnému rozvoju. Tento projekt je dokonalým príkladom toho, ako vzdelávanie presahuje hranice a otvára dvere do sveta plného nových možností.

        • 2023 - Slnko, vône a skúsenosti – Erasmus+ v Malage

        •  

          Málaga – mesto plné slnka, histórie a nezabudnuteľných zážitkov sa na niekoľko dní stalo na prelome apríla a mája druhým domovom pre našich žiakov. Vďaka programu Erasmus+ získali nielen nové odborné zručnosti, ale aj množstvo cenných životných skúseností, ktoré si so sebou odnášajú späť na Slovensko.

          Hneď v prvých dňoch spoznali žiaci krásy historického centra počas prehliadky so sprievodkyňou Melániou. Prešli najznámejšími uličkami mesta, navštívili majestátnu katedrálu, starobylý hrad aj miestne divadlo. Každodenný život v Málage bol pestrý – ráno prax v hoteli, kde ich sprevádzal milý a ochotný personál, popoludní kurzy španielčiny a večer oddych pri mori či v meste. Žiaci sa naučili predstaviť v španielčine a obohatili svoju slovnú zásobu o množstvo nových výrazov, ktoré hneď aj využívali v bežných situáciách.

          Strava v hoteli bola skutočným kulinárskym zážitkom. Okrem pestrých šalátov, cestovín a čerstvého pečiva ochutnali žiaci aj tradičné španielske dezerty. Vo voľnom čase si užívali relax pri bazéne, výlet do nákupného centra Plaza Mayor či návštevu Gibraltáru, kde sa stretli s typickými opicami a očarujúcimi výhľadmi.

          Nezabudnuteľným zážitkom bol aj večer na pláži spojený s rozlúčkovým drinkom v plážovom bare Copacabana. Atmosféra slobody, priateľstva a letnej pohody bola ideálnym zakončením dní plných nových poznatkov a dobrodružstiev.

          Naši žiaci sa počas pobytu nielen naučili mnoho nového, ale zároveň reprezentovali našu školu s veľkým úspechom. Koordinátor Luca ich ocenil ako najlepšiu skupinu a odovzdal im certifikáty za úspešné absolvovanie programu.

          Dnes už sú doma, ale spomienky na Málagu ostanú živé ešte dlho. V batožine si okrem darčekov priniesli aj nové recepty, pracovné skúsenosti, jazykové zručnosti a priateľstvá, ktoré presahujú hranice.

          Gracias, Málaga. Hasta luego.

  • Fotogaléria

    • zatiaľ žiadne údaje
  • Sledujte nás