Domov
Novinky
Účelové cvičenia 👍
- 5. 10. 2021
V dňoch 29. 9. 2021 a 4. 10. 2021 prebiehali účelové cvičenia žiakov prvého a druhého ročníka, ktoré boli rozdelené do 3 blokov.
I. tematický blok: Pohyb a pobyt v prírode a ochrana prírody
II. tematicky blok: Zdravotná príprava
III. tematicky blok: Riešenie mimoriadnych udalostí - civilná ochrana
Všetky aktivity, ktoré žiaci absolvovali v tieto dni, mali svoju dôležitosť, a veríme že budú viesť našich žiakov k tomu, aby sa vedeli správne zachovať v krízových situáciách.
1
EuroSkills - Graz 2021
- 3. 10. 2021
Šimon Kalata si na výnimočnom podujatí mladých profesionálov EuroSkills 2021 v odbore kuchár zmeral sily s konkurenciou z Rakúska, Belgicka, Nemecka, Estónska, Holandska, Lotyšska, Poľska, Portugalska, Ruska. So svojimi zážitkami a postrehmi sa podelil aj s nami.
"Bola to pre mňa neskutočná skúsenosť a česť reprezentovať Slovensko, školu i seba. Získal som veľa nových skúseností a nadobudol nové kamarátstva. Som vďačný našej škole, majstrom odbornej výchovy, že ma pripravovali na súťaže a umožnili sa mi zúčastniť aj súťaže EuroSkills. Ďakujem aj Danielovi Melicherikovi za to, že bol mojim doprovodom a mentorom počas tejto súťaže."
Prestížne podujatie EuroSkills trvalo tri dni. Úlohou mladých kuchárov bolo každý deň pripraviť dva vopred určené chody.
I. deň - moderné teplé predjedlo, kde bola hlavnou surovinou kačka. Šimon pripravil a naservíroval konfitovanú trhanú kačku, langoš, demiglace s jalovcom, dehydrovanú zeleninu, jablkové perly, vinne šodó a kôprový olej. Ako druhý chod bola dekonštruovaná jablková štrúdla, v ktorej sa mala použiť vanilka, škorica, jablko. Šimon pripravil pečené jablko obalené v prachu z cesta, sladkú holandskú omáčku so škoricou, tekuté cesto s prachom z cesta a vanilkou, jablkový gél, doplnené o estragénový olej.
II. deň - mystery studené predjedlo a mystery hlavné jedlo. Hlavnú surovinu sa dozvedeli až v prvý deň na mieste. Pri studenom predjedle to bol rak riečny, riasa nori a beluga šošovica. Šimon pripravil studený šalát z beluga šošovice, ktorý doplnil o hokaido kocky a brunoise blanšírovaným feniklom. Fáš z raka natrel do riasi nori. Servíroval to na slanom lievanci, ktorý doplnil o kôprovú majonézu, maslovú omáčku, gél s grany smith jabĺk a limetkové perly. Pri hlavnom jedle boli hlavnou surovinou zubač a hokaido tekvica, ktorú mali použiť 3 rôznymi spôsobmi. Rybu vyfiletoval, líčka použil do fáše na raka a zbytok použil na rybací fond. Do maslovej glazáše vložil filety, ktoré udržiaval pri teplote 60°C. Z hokaido pripravil pyré, omáčku a kuskus spolu s karfiolom. Doplnil to julienne z feniklu a mrkvy na prepustenom masle, dozdobil citrónovou kockou a zeleným olejom.
III. deň - terinka z bravčového mäsa a dva druhy vegetariánskych tapas. Terinku doplnil čatní z jabĺk a hrozna, popcornu z bravčovej kože, parmezánového chipsu, pomarančovej omáčky, perly z jalovca. Pri tapas mal použiť huby, ktoré zvládol taktiež bravúrne.
Po varení čakali na súťažiacich dva testy v podobe slepej ochutnávky a znalosti surovín.
Sme hrdí, že náš mladý talent Šimon Kalata mal možnosť svojimi odbornými zručnosťami prezentovať Slovensko širokej verejnosti.
3
🌳🌳🌳ANKETA STROM ROKA 2021 🌳🌳🌳
- 3. 10. 2021
Školský rok 2021/2022 úspešne začal aj na Strednej odbornej škole hotelovej v Hornom Smokovci, jedinej strednej škole v meste Vysoké Tatry. Žiaci našej školy sa zaujímajú nielen o školské povinnosti ale aj o prostredie v ktorom sa škola nachádza. Preto sa po oslovení výchovnou poradkyňou Mgr. Darinou Jatiovou aktívne zapojili do hlasovacej súťaže v rámci ankety STROM ROKA 2021. V ankete pod číslom 9 bojuje tatranský BUK LESNÝ- PREVISNUTÝ stojaci už vyše 70 rokov v Starom Smokovci. Keďže sme najvyššie položenou strednou školou na Slovensku ani jeden z oslovených žiakov nepovedal nie, ba naopak po odchode zo školy si naši žiaci išli „súťažiaci strom“ vyfotiť a detailnejšie pozrieť najmä keď zistili, že tento strom sa nazýva aj strom lásky. Do ankety sa zapojili nielen žiaci ale aj pedagógovia našej školy.
Držíme v ankete palce nášmu stromu.
ČLOVEK A PRÍRODA v nemeckom jazyku
- 23. 9. 2021
Téma Človek a príroda v nemeckom jazyku, ktorú poňala ll.B. trieda pod vedením Mgr. Ivety Jurčíkovej trochu inak...
Jesennú prírodu a jej ponuku jedlých bylín sme využili na prípravu netradičnej, ale o to vzácnejšej polievky.
Základ tvorili byliny ako: lipkavec, kapsička pastierska, kozia brada, púpavové listy, sedmikráska, pŕhľava, ďatelina, skorocel, nechtík, slez, mangold...
Zaujímavú kulinársku špecialitu sme doplnili ďalšími chodmi, kde sa podával losos na bylinkách, cibuľové krúžky a dezert tvorila tvarohová torta so slaným karamelom.
NECHAJTE SA INŠPIROVAŤ
5
Súťaž Euroskills 2021
- 21. 9. 2021
Osem talentovaných žiakov je spolu so svojimi tímlíderkami už na ceste do Grazu, aby nás reprezentovali na medzinárodnej súťaži Euroskills2021. Medzi nimi aj náš žiak Šimon Kalata zo IV.A.
Držíme našim žiakom palce