Novinky

        • Účelové cvičenia 👍

        • V dňoch 29. 9. 2021 a 4. 10. 2021 prebiehali účelové cvičenia žiakov prvého a druhého ročníka, ktoré boli rozdelené do 3 blokov.

          I. tematický blok: Pohyb a pobyt v prírode a ochrana prírody

          II. tematicky blok: Zdravotná príprava

          III. tematicky blok: Riešenie mimoriadnych udalostí - civilná ochrana

          Všetky aktivity, ktoré žiaci absolvovali v tieto dni, mali svoju dôležitosť, a veríme že budú viesť našich žiakov k tomu, aby sa vedeli správne zachovať v krízových situáciách.

        • EuroSkills - Graz 2021

        • Šimon Kalata si na výnimočnom podujatí mladých profesionálov EuroSkills 2021 v odbore kuchár zmeral sily s konkurenciou z Rakúska, Belgicka, Nemecka, Estónska, Holandska, Lotyšska, Poľska, Portugalska, Ruska. So svojimi zážitkami a postrehmi sa podelil aj s nami.

          "Bola to pre mňa neskutočná skúsenosť a česť reprezentovať Slovensko, školu i seba. Získal som veľa nových skúseností a nadobudol nové kamarátstva. Som vďačný našej škole, majstrom odbornej výchovy, že ma pripravovali na súťaže a umožnili sa mi zúčastniť aj súťaže EuroSkills. Ďakujem aj Danielovi Melicherikovi za to, že bol mojim doprovodom a mentorom počas tejto súťaže."

          Prestížne podujatie EuroSkills trvalo tri dni. Úlohou mladých kuchárov bolo každý deň pripraviť dva vopred určené chody.

          I. deň - moderné teplé predjedlo, kde bola hlavnou surovinou kačka. Šimon pripravil a naservíroval konfitovanú trhanú kačku, langoš, demiglace s jalovcom, dehydrovanú zeleninu, jablkové perly, vinne šodó a kôprový olej. Ako druhý chod bola dekonštruovaná jablková štrúdla, v ktorej sa mala použiť vanilka, škorica, jablko. Šimon pripravil pečené jablko obalené v prachu z cesta, sladkú holandskú omáčku so škoricou, tekuté cesto s prachom z cesta a vanilkou, jablkový gél, doplnené o estragénový olej.

          II. deň - mystery studené predjedlo a mystery hlavné jedlo. Hlavnú surovinu sa dozvedeli až v prvý deň na mieste. Pri studenom predjedle to bol rak riečny, riasa nori a beluga šošovica. Šimon pripravil studený šalát z beluga šošovice, ktorý doplnil o hokaido kocky a brunoise blanšírovaným feniklom. Fáš z raka natrel do riasi nori. Servíroval to na slanom lievanci, ktorý doplnil o kôprovú majonézu, maslovú omáčku, gél s grany smith jabĺk a limetkové perly. Pri hlavnom jedle boli hlavnou surovinou zubač a hokaido tekvica, ktorú mali použiť 3 rôznymi spôsobmi. Rybu vyfiletoval, líčka použil do fáše na raka a zbytok použil na rybací fond. Do maslovej glazáše vložil filety, ktoré udržiaval pri teplote 60°C. Z hokaido pripravil pyré, omáčku a kuskus spolu s karfiolom. Doplnil to julienne z feniklu a mrkvy na prepustenom masle, dozdobil citrónovou kockou a zeleným olejom.

          III. deň - terinka z bravčového mäsa a dva druhy vegetariánskych tapas. Terinku doplnil čatní z jabĺk a hrozna, popcornu z bravčovej kože, parmezánového chipsu, pomarančovej omáčky, perly z jalovca. Pri tapas mal použiť huby, ktoré zvládol taktiež bravúrne.

          Po varení čakali na súťažiacich dva testy v podobe slepej ochutnávky a znalosti surovín.

          Sme hrdí, že náš mladý talent Šimon Kalata mal možnosť svojimi odbornými zručnosťami prezentovať Slovensko širokej verejnosti.

        • 🌳🌳🌳ANKETA STROM ROKA 2021 🌳🌳🌳

        • Školský rok 2021/2022 úspešne začal aj na Strednej odbornej škole hotelovej v Hornom Smokovci, jedinej strednej škole v meste Vysoké Tatry. Žiaci našej školy sa zaujímajú nielen o školské povinnosti ale aj o prostredie v ktorom sa škola nachádza. Preto sa po oslovení výchovnou poradkyňou Mgr. Darinou Jatiovou aktívne zapojili do hlasovacej súťaže v rámci ankety STROM ROKA 2021. V ankete pod číslom 9 bojuje tatranský BUK LESNÝ- PREVISNUTÝ stojaci už vyše 70 rokov v Starom Smokovci. Keďže sme najvyššie položenou strednou školou na Slovensku ani jeden z oslovených žiakov nepovedal nie, ba naopak po odchode zo školy si naši žiaci išli „súťažiaci strom“ vyfotiť a detailnejšie pozrieť najmä keď zistili, že tento strom sa nazýva aj strom lásky. Do ankety sa zapojili nielen žiaci ale aj pedagógovia našej školy.

          Držíme v ankete palce nášmu stromu.

        • ČLOVEK A PRÍRODA v nemeckom jazyku

        • Téma Človek a príroda v nemeckom jazyku, ktorú poňala ll.B. trieda pod vedením Mgr. Ivety Jurčíkovej trochu inak...

          Jesennú prírodu a jej ponuku jedlých bylín sme využili na prípravu netradičnej, ale o to vzácnejšej polievky.

          Základ tvorili byliny ako: lipkavec, kapsička pastierska, kozia brada, púpavové listy, sedmikráska, pŕhľava, ďatelina, skorocel, nechtík, slez, mangold...

          Zaujímavú kulinársku špecialitu sme doplnili ďalšími chodmi, kde sa podával losos na bylinkách, cibuľové krúžky a dezert tvorila tvarohová torta so slaným karamelom.

          NECHAJTE SA INŠPIROVAŤ

        • Návšteva Pápeža Františka

        • Pápež František a jeho posolstvo:

          ,,NIKTO BY SA NEMAL CÍTIŤ VYČLENENÍ, NA OKRAJI...´´

          Príchod pápeža Františka priniesol so sebou množstvo výziev. Vystúpiť z konfortnej zóny a

          prijať ju ako dobrovoľníčka sa rozhodla aj naša učiteľka Mgr. Iveta Jurčíková.

          ,, Keď som započula v televízii, že sa ešte hľadajú dobrovoľníci na Luníku IX. v Košiciach u Saleziánov, okamžite som zareagovala. Isté obavy tu určite boli. Inštruktáž hovorila jasne:

          Pripravte sa na pľuvance, kamene, buďte úctiví, všetkým vrátane teenagerov vykajte, nedávajte peniaze ani nijaké jedlo a hlavne nikoho nefoťte. Našťastie sa nič z toho nenaplnilo. Rómovia nás privítali s rešpektom a nadšením.

          Po zaradení do tímu ZAHRANIČNí NOVINÁRI a absolvovaní školenia sme na tomto sídlisku pomáhali cudzojazyčným novinárom pochopiť, prečo sa pápež František rozhodol navštíviť práve túto rómsku komunitu.

          Najväčší záujem bol o sprevádzanie po sídlisku, kde sa mohli novinári pohybovať iba v sprievode dobrovoľníka. Tu dostali šancu klásť otázky miestnym obyvateľom. Naša úloha spočívala v doslovnom preklade toho, čo bolo povedané, bez vkladania osobných názorov a pohľadov. Životná skúsenosť ako táto sa človeku naskytne snáď iba raz za život, rovnako ako vypočuť si posolstvo pápeža z bezprostrednej blízkosti. Určite som za túto šancu nesmierne vďačná.´´

        • Príjemný deň v škole....

        • Žiaci SOŠ hotelová si v dnešný deň pripomenuli 60. výročie vzniku školy. V triednom kolektíve si pochutnali na guláši. Rôznymi aktivitami rozvíjali pozitívne myslenie, keďže 13. september patrí Dňu pozitivneho myslenia.

        • Nezabudnutí susedia ...

        • 9. 9. 2021 sme sa pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia zúčastnili so študentmi Vanesou Toporcerovou II.A, Patríciou Britaňákovou a Kevinom Horváthom III.A celoslovenskej spomienkovej tryzny Nezabudnutí susedia v Spišskej Novej Vsi. Príhovormi vzácnych hostí, svedectvom prof. MUDr. Pavla Traubnera, listom pána gen. biskupa ECAV na Slovensku Ivana Eľka, čítaním mien obeti šoa, ale aj ľudí, ktorí prenasledovaným pomáhali pri záchrane, riskujúc neraz vlastný život, ale aj život svojich najbližších a modlitbou Kadiš sme si pripomenuli 80-te výročie od vydania Židovského kódexu, ktorý svojimi 270 paragrafmi na základe rasového pôvodu diskriminoval židovské obyvateľstvo vtedajšej spoločnosti.

          Program pokračoval odhalením pamätnej tabule venovanej pamiatke synagógy a židovských obyvateľov mesta Spišská Nová Ves, obetí holokaustu. Je umiestnená na mieste, kde kedysi stála majestátna synagóga.

          Premiestnili sme sa na obnovený židovský cintorín, kde sme sa cez rozprávanie študentov novoveského gymnázia na Školskej ulici pod vedením pani učiteľky Ruženy Kormošovej z OZ Pro memory a Mariany Čujovej dozvedeli príbehy niektorých židovských rodín. Na pomníku rodiny už zosnulého MUDr. Valtera Bauera, ktorého obaja strýkovia zahynuli v koncentračnom tábore Auschwitz, sme nakoniec položili hebrejskú modlitbu za mučeníkov a kamienky. Odzneli aj židovské melódie v podaní pána učiteľa V. Andraša. Spoločne sme sa vyfotili s pánom veľvyslancom SR Ľubomírom Rehákom.

          Každý sme iný a predsa jedinečný. Príbehmi ľudí v rámci projektu DSH Susedia, na ktorých sme nezabudli, spracovávajú aj naši študenti, oživujeme židovské dejiny podtatranského regiónu a mesta Poprad, kde ľudia stáročia nažívali bok po boku vo vzájomnej symbióze bez rozdielu pôvodu náboženstva či národnosti.

          Write to Janka Benko Bachledová

          Aa

        • Súčasť prírodovedných hier

        • V Poprade, v miestnej časti Kvetnica, sa dnes realizol 1. ročník PRÍRODOVEDNÝCH HIER, ktoré organizoval Banícky cech Horného Spiša. Žiaci základných škôl z okresu Poprad spoznávali minerály, huby, venovali sa ochrane prírody. Taktiež sa dozvedeli niečo o baníctve, včelárstve, poľovníctve a mnoho ďalšieho.

          Naši žiaci pod vedením majstrov odbornej výchovy všetkým účastníkom pripravili chutný guláš, ktorý sa podával priamo v prírode.

        • 60. výročie SOŠ hotelovej Vysoké Tatry

        • 60. výročie SOŠ hotelovej Vysoké Tatry sme oslávili slávnostne, srdečne a úctou, teda tak, ako sa na tento vek patrí. Na chvíľu sme sa vrátili do minulosti, zamysleli nad prítomnosťou a zahľadeli do budúcna.

          Slávnostná akadémia prebiehala v Škole prírode Detský raj. Program otvorila a sprevádzala speváčka Janais, vystúpila aj FS Magura. Súčasťou programu bol krátky dokument s názvom Príbeh školy. Pri tejto príležitosti bola uvedená do života aj monografia školy, o ktorej prezradíme viac v ďalšom príspevku. Pre hostí bolo pripravené pohostenie v podobe rautu.

        • 📣📣OZNAM📣📣

        • Milí žiaci,

          dňa 13. 9. 2021 t.j. pondelok sa uskutoční na školskom dvore športový deň. Súčasťou bude aj guláš zadarmo. Je potrebné si PRINIESŤ MISKU a LYŽICU.

          Bližšie informácie u triednych učiteľov a majstrov odbornej výchovy.

        • Príjemné stretnutie

        • Spoločné stretnutie bývalých a terajších zamestnancov SOŠ hotelovej Vysoké Tatry pri príležitosti 60. výročia vzniku školy.

          Príjemné popoludnie počas ktorého sme si zaspomínali na časy nie tak dávno minulé aj pomocou exponátov a fotografií, ktoré sa zachovali a odzrkadľujú existenciu školy.

          Zároveň pán riaditeľ venoval slová vďaky všetkým, ktorí sa podieľali/podieľajú na tvorbe dobrého mena školy.

          Tešíme sa na ďalšie stretnutie v príjemnej a pohostinnej atmosfére.

        • OZNAM - SAMOTESTY

        • Milí žiaci,

          za účelom udržania bezpečného prostredia v škole, má škola možnosť zabezpečiť antigénové samostesty.

          Pokiaľ máte záujem o samotesty svoj záujem vyjadrite prostedcníctvom Edupage alebo kontaktujte svojho triedneho učiteľa.

        • OZNAM

        • Milí študenti,

          slávnostné otvorenie šk. r. 2021/2022 sa uskutoční 2. septembra 2021 o 8.00 hod. vo vonkajšom areáli školy na Peknej Vyhliadke.

          Po slávnostnom otvorení sa uskutočnia triednické hodiny podľa priloženého rozpisu. Podmienkou pre vstup do školy je priložené písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti.

          Tešíme na Vás

        • SOŠ hotelová na Vyšných Hágoch

        • Opäť po roku sa vo Vyšných Hágoch stretli nadšenci volejbalu na antuke pri najvyššie položenej základnej škole. Príjemnú atmosféru vytvárali moderátori - Gregor Mareš a Miroslav Kasprzyk s množstvom súťaží a veríme, že svojou troškou prispela aj SOŠ hotelová Horný Smokovec. Aj tento rok sme pre všetkých účastníkov pripravili parádny guláš, aby nik neostal hladný.

          Ďakujeme všetkým žiakom a majstrom odbornej výchovy, ktorí sa podieľali na príprave guláše a v neposlednom rade usporiadateľom za úžasnú atmosféru.

        • GASTROŠKOLA 3/3

        • Posledný deň GASTROŠKOLY si naši zvedavci poriadne užili. Bojovali a snažili sa získať body pre svoj tím do poslednej chvíle. V závere prebehlo vyhodnotenie súťaží.

          Pán riaditeľ odovzdal účastnícke listy a malú pozornosť od SOŠ hotelová všetkým žiakom.

          Veríme, že gastroškoláci sa nielen zabavili ale aj niečo nové naučili.

          Už teraz sa tešíme na GASTROŠKOLU 2022!

        • 2/3 GASTROŠKOLA - pre zvedavcov, ktorí sa radi dozvedia viac

        • Naši "Gastroškoláci" pokračovali vzdelávaním, tvorivosťou a pohybom za krásneho slnečného počasia.

          Namiešali si rôzne drinky. Pripravili si záhradnú párty, na ktorej si pochutnali na špecialitách, ktoré si sami pripravili. Svoju silu si zmerali nielen v preťahovaní lanom. No vyskúšali si aj kreslenie do speneného mlieka.

          KTO SA VEĽA PÝTA, TAK AJ VEĽA VIE.

          Na zvedavé otázky z oblasti gastronómie im zodpovedal Vladimír Koč - tréner v Tatra Coffe Academy.

        • GASTRONÓMIA 🍱ŠPORT🤾🏻‍♀️ ZÁBAVA🤹🏻

        • Po úspešnom nultom ročníku GASTROŠKOLY sme opäť privítali žiakov základných škôl v SOŠ hotelovej Vysoké Tatry.

          Projekt GASTROŠKOLA sa zameriava na prezentáciu gastronómie medzi mladými vo veku 10 až 15 rokov, aby pochopili, že moderná gastronómia nie len o uspokojení základnej potreby - hladu, ale o vytvorení nezabudnuteľného gurmánskeho a spoločenského zážitku.

          Tento ročník sme obohatili aj o športové aktivity v krásnom prostredí Vysokých Tatier.

          Pre žiakov základných škôl máme na každý deň pripravené aj prekvapenie v podobe stretnutia sa s významnými osobnosťami z rôznych oblastí.

          Dnes nás poctili návštevou MASTRI SVETA V HOKEJBALE - náš absolvent Boris Oravec a Radovan Dejneka.

          Sledujte náš projekt GASTROŠKOLA i naďalej.

  • Fotogaléria

    • zatiaľ žiadne údaje
  • Sledujte nás